DIF fortsætter med at finde spydspidsforeninger, der skal tegne ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i det historiske partnerskab med A.P. Møller Fonden. Foreningerne er sat sammen til lokale klynger, og i Rudersdal og Furesø skal FC Holte, Farum-Holte Volleyball og Holte IF Håndbold samarbejde om at udvikle deres idrætsmiljøer.
Med flere end 800.000 medlemmer under 18 år er Danmarks Idrætsforbund (DIF) den største børne- og ungeorganisation i Danmark.
For at skabe endnu bedre idrætsmiljøer for børn og unge har DIF med støtte fra A.P. Møller Fonden startet ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’, og er nu i gang med at ansætte en række børne- og ungeansvarlige, der skal hjælpe foreninger til at styrke arbejdet med børn og unge. Blandt andet i Rudersdal og Furesø, hvor FC Holte, Farum-Holte Volleyball og Holte IF Håndbold er udvalgt til at være såkaldte spydspidsforeninger i projektet.
“Vi har i volleysporten en masse gode og testede koncepter, der henvender sig til børn. Og vi har tidligere set, at blandt andet samarbejde med skoler er en effektiv måde at få flere børn ind i foreningerne. Lige i øjeblikket er vi nede i en lille bølgedal blandt de 6-10-årige, så vi er sikre på, at den ekstra resurse er lige det, der kan løfte vores børne- og ungearbejde til næste niveau,” siger Henning Gade, der er bestyrelsesmedlem i Farum-Holte Volleyball.
Fortsat uforløst potentiale
Klyngen i Rudersdal og Holte er en af de første offentliggjorte klynger i Region Hovedstaden, og i DIF er der store forventninger til arbejdet.
”Vi ser spændende potentialer i den her klynge. De har fra start af tænkt og arbejdet på, at deres kommende samarbejde skal være med til at give foreningerne og lokalområdet et fælles løft på børne- og ungeområdet. Den børne- og ungeansvarlige kommer i høj grad til at arbejde med fælles indsatser på tværs af disse tre foreninger, så det bliver enormt spændende at følge, hvad udbyttet bliver og hvad andre foreninger kan lære af samarbejdet," siger Martin Bro, der er faglig leder for de kommende børne- og ungeansvarlige.
Klyngen er også den første, der går på tværs af kommunegrænsen, og her ser foreningerne også et stort potentiale
"Vi er vant til at arbejde godt sammen med både Rudersdal og Furesø kommune med en meget transparent tilgang, så vi tror på, at læring i projektet hurtigt kan komme ud og leve i begge kommuner. Samtidig har det været en god øvelse for os at mødes med de andre foreninger. Vi har lynhurtigt lagt gamle stridigheder bag os, for det giver meget bedre mening at samarbejde om at få flere børn og unge ind i stedet for at kæmpe om hinandens medlemmer,” siger Henning Gade.
Fakta om spydspidsarbejdet:
- I 2023 og 2024 udpeges et antal foreninger til at være spydspidsforeninger, hvor der skal udvikles og opsamles viden om de succesfulde børne- og ungemiljøer
- Foreningerne sættes sammen af 2-3 foreninger lokalt, der skal samarbejde om udviklingen
- Aktuelt er der 7 klynger i gang i Region Midtjylland og 5 i Region Sjælland, mens der i løbet af 2024 vil blive lavet klynger i Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Hovedstaden.
- Hver foreningsklynge får tildelt en børne- og ungeansvarlig, der skal stå for at drive udviklingsarbejdet og sørge for erfaringsdeling
- I denne klynge er det FC Holte, Farum-Holte Volleyball og Holte IF Håndbold som skal samarbejde om en børne- og ungeansvarlig.
Fakta om Fremtidens Idræt for Børn og Unge:
- A.P. Møller Fonden har bevilget 85 mio. kr. til projektet ’Fremtidens idræt for børn og unge’, der er udviklet af og drives af Danmarks Idrætsforbund.
- ‘Fremtidens idræt for børn og unge’ er et ambitiøst og omfattende projekt, som løber over de næste fem år.
- Danmarks Idrætsforbund er paraplyorganisation for 62 danske specialforbund.
- Under Danmarks Idrætsforbund er der i runde tal 6.000 børne- og ungdomsforeninger og 800.000 medlemmer under 18 år.
- Projektindsatserne er mange under følgende overskrifter: øge kapaciteten, trænerløfte og trivsel, involvering og rekruttering samt synlighed og videndeling.
- Se mere om programmet: www.dif.dk/bornogunge