En solbeskinnet milepæl for Furesøs klimaselskab

Borgmester Ole Bondo Christensen holder tale på Stavnsholtskolen ved indvielsen af Furesøs 3 nye solcelleanlæg. Foto: Furesø Kommune
dato

"Kan I mærke solens stråler?" spurgte borgmesteren de mange børn fra Stavnsholtskolen ved gårsdagens fejring. Solen ville nemlig også være med og brød frem, netop da skolens 4. og 5. klasser, Furesø Byråd, medarbejdere, samarbejdspartnere og Klimabevægelsen Danmark mandag kunne indvie de 3 første anlæg i selskabets historie. Ét af dem er anlagt på skolens tag.

Furesø Kommune vil være CO2 neutral i 2030 både som virksomhed og som geografisk område. Solcelleanlæg på kommunens tage blev udpeget som et afgørende middel, men det skulle vise sig at være en umulig opgave – næsten. For nu har Furesø som en af de første kommuner sit eget klimaselskab og har netop holdt indvielse af de første 3 projekter.

”Som reglerne er i dag, kan kommunerne ikke selv etablere solceller på kommunale bygninger. Hvis vores klimaindsats ikke skulle gå totalt i stå, måtte vi etablere vores eget selskab, selv om det har været mere end bøvlet,” fortæller Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen (A).

2-3 år! Så lang tid har Furesø Kommune brugt på at få etableret et solcelleselskab. En kommune må ikke tjene penge. Men har man solceller på de kommunale tage, så sælger man i princippet grøn strøm, og så er der pludselig tale om kommerciel virksomhed. Den udfordring har Furesø Kommune løst ved at etablere selskabet ’Furesø Kommunes Klimaselskab af 2023 ApS’.

Claus Torp, by- og kulturdirektør, er udvalgt som direktør for anpartsselskabet: ”På tværs af kommuner og regioner har der været stor interesse for at etablere solceller på kommunernes og regionernes egne bygninger, en indsats som blev sat helt i stå, efter at den daværende regering lukkede hele området ned for nogle år tilbage. Målet er ikke at tjene penge – men sikre grøn strøm og reduktion af CO2 udledning. Hvis der genereres overskud, investeres det i nye klimatiltag”. 

De første 3 anlæg er indviet
Furesø Kommune vil sætte 18.500 kvm solcelleanlæg op på kommunale tage. Det svarer til 3 fodboldbaner og vil kunne levere, hvad 1200 husstande i Furesø vil have brug for.

De 3 første anlæg ligger her:

Stavnsholtskolen i Farum (430 kWp i effekt/kapacitet) Lille Stjernen (Indskoling/FFO) ved Syvstjerneskolen i Værløse (68 kWp) Børnehuset Dalgården i Værløse (50 kWp).

Det er de første 3 ud af 8 anlæg, som Furesø Kommune forventer at sætte op i 2024, og som vil producere i alt ca. 1.115 kWp for ca. 11 mio. kr. ekskl. moms.

Furesø Kommune forventer, at de mange solceller vil give en samlet CO2-besparelse fra 2027 på ca. 1.880 tons hvert år.

Står klar til at dele ud af erfaringerne
”Vi har kæmpet os igennem al bureaukratiet ved at stifte et selvstændigt selskab til formålet. Der er tale om en ny mulighed for at opnå CO2-neutralitet, og den vil vi gerne vil dele ud af”, siger Ole Bondo Christensen:

”Etablering af selskabet med stiftelsesdokument, vedtægter og ejerbog, hvad skal der være af aftaler som el-handelsaftale, revisionsaftale, administrationsaftale, forretningsplan og likviditetsbudget m.v. er mange opgaver som følger med selskabet – som vi som kommune gerne vil være med til at evaluere så opsætning af solceller hos kommuner og regioner bliver nemmere og lettere at etablere”.

Fakta om Furesø Kommune Klimaselskab af 2023

  • Furesø Kommune har vedtaget et anpartsselskab, der gør det muligt i første omgang at opsætte solcelleanlæg på samlet 18.500 kvm på kommunale tage. De mange solceller vil give en samlet CO2-besparelse fra 2027 på ca. 1.880 tons hvert år.
  • Det forventes, at der installeres 777 kWp for de 8,32 mio. kr. der er afsat til selskabet i 2023.
  • Selskabet er en kommerciel virksomhed, som kommunen ejer og skal som udgangspunkt sælge sin grønne strøm til kommunen til markedspris og evt. overskudsstrøm sælges til el-nettet ligeledes på markedsvilkår.
Kilde: Furesø Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.